top of page

Pista estaliko Espainiako txapelketa Antequeran eta krosekoa Getafen

Egilea: Pululu Itzulpena: Auritz Mendizabal

Asteburu honetan atletismoko bi hitzordu garrantzitsu izango ditu klub urdinak. Larunbatean, Malagako Antequera herrian, pista estaliko 20 urtez azpikoen Espainiako txapelketa egingo da eta han egongo dira Iraia Mendia 3.000 metroan eta Danel Pérez altuera-jauzian. Biak sasoi onean daude eta txapelketa handia egin nahi dute.

Danel Pérez ordiziarra izango da txapelketan sartzen lehena, 18:15ean altuera-jauziaren finala jokatuko baitu. Han 1,95eko marka pertsonala izango du eta sailkapen nazionaleko laugarren postuan egongo da, bosgarrenarekin berdinduta. Hain altu egonda eta lehiaketa honetan denetarik gerta daitekeela jakinda, ezin da alde batera utzi bere lehen urtean podiumaren lehian borrokatzen aritzea.

Iraia Mendia lazkaotarra pista estalian iritsi da negu honetako helburu nagusi eta azkenekora. Hori bere kategoriako Espainiako txapelketa da, duela hamabost egun 1.500 metroko estatuko txapelketa absolutua jokatu ondoren. Iraiak, oraingoan, 3.000 metroko proba jokatuko du larunbatean 21:00etan. Parte-hartzaileen ranking nazionalaren buru izango da, abenduan Donostiako belodromoan egin zuen 9.49.67 markarekin. Hori Euskadiko errekorra izan zen kategoria horretan. Ez da erraza izango, baina neguko denboraldi handia egin duenez, amaiera bikaina izango litzateke podiumera igotzea.

Igandean, Getafeko (Madril) Cerro de los Angeles zirkuituan, banakako Espainiako Kros Txapelketa jokatuko da, eta 16 urtez azpikoen (2007 eta 2008) eta 18 urtez azpikoen (2005 eta 2006) Kirol Kontseilu Gorenaren selekzioen artean. Azken honetan, denboraldiko kros honetan, EAEko selekzioarekin Txindoki Jaso Autowag taldeko lau atleta arituko dira. 16 urtez azpikoen kategorian, Urko Etxebeste eta Haitz Urrestarazu egongo dira, eta, seguru asko, paper ona egingo dute. Gainera, Urko izango da hautaketako kapitaina, eta top 10ean egoteko asmoa izango du. 18 urtez azpikoen kategorian, Jon Naldaiz eta Euskadiko txapeldun Nahia Iraola 18 urtez azpikoen kategorian egongo dira.

Pertikaz jauzi egiteko hastapen-klinika Ordizian

Larunbat honetan, 10:00etan, Ordiziako Altamira estadioan, Txindoki Jaso Autowag ATko Ander Cerezo (649426618) pertikaz jauzi egiteko jauzi-entrenamendua emango du eskola-adinean dauden kirolari guztientzat (2011ko eta 2012ko kimuak eta 2009koa eta 2010ekoa).

Herri lasterketen egutegiak larunbat honetarako iragarri duenez, Sarrigurenen izango dugu lasterketa Nafarroan, eta Deustun Bizkaian. Iganderako, Beasaingo herri lasterketa (11 km) eta mistoa (5,5 km) ditugu Beasainen, udaberriko lasterketa (EHU Donostian), Etxebarriko herri krossa Bizkaian, Lesakako mendi lasterketa Nafarroan, Betagarri Trail Antzinen Nafarroan eta Trail Peña Isasa Larderon (Errioxa)

Jarduera ona Valentziako 18 urtez beherakoen estatuko txapelketan

Azkenik, Valentzian 18 urtez azpiko pistako estatuko txapelketara joan ziren 4 atleten jarduna ontzat eman daiteke, azkenean Eneko Rodríguez beasaindar abiadura-lasterkariak ezin izan baitzuen joan lesioagatik.

Nahia Iraolak txapelketa handi bat osatu zuen, 1.500 metroko lasterka egin baitzuen 4.52.26 marka pertsonalean eta Espainiako 14. amaitu zuen, parte-hartzaileen 30. markarik onenarekin iritsi zenean. Jon Naldaiz ere ondo egon zen 3.000 metroko lasterketa handi batean, eta 13. postuan amaitu zuen, 8.58.25ekin. Bigarren markarik onena izan zuen marka onenetik bi segundo baino gutxiagora, eta lehen urtean 13. postua berdindu zuen, parte-hartzaileen markengatik Valentziara iristen zena. Pisu-jaurtiketan, Aratz Zendon ordiziarrak ez zuen egunik onena izan (ohikoa eta normala edozein atletatan, eta are gehiago lehiaketa garrantzitsu batean, baina askoz aukera gehiago egongo dira, ezbairik gabe), eta 15. postuan amaitu zuen, 13.60ko saio baliodun bakarrarekin. Zuhatz Sukia ataundarrak hirugarren jaurtiketa zoragarria izan zuen 14.67koa, marka pertsonala eta 9. postua. Gogoan izan Aratz eta Zuhatz lehen urtean daudela kategorian.

Ethan Cabanillas eta Txindoki AT Sub 20, Euskadiko Traileko txapeldunak

Euskadiko Trail Txapelketa handia Txindoki Jaso Autowag Atko atletek Zumarragako Uz Trail lasterketan egindakoa. 20 urtez azpikoen kategorian Euskadiko txapeldun izan zen Ethan Cabanillas, 4. Eneko Oliveira, 5. Samuel Vega, 6. Jokin Leunda eta 8. Ayoub Hssine. Unax Garcíak lesioagatik utzi zuen eta Euskadiko Trail txapelketa irabazi zuten taldeka. Kategoria absolutuan eta 23 km-ren inguruan, Gari Bravo lazkaotarra bikain ibili zen, Euskadiko txapelketan 4. postuan iritsiz.

16 urtez azpikoetan, Uxue López atletaren marka handia aire zabaleko pistan parte hartzeko Durangon egin zituzten probetan. 60 metroko lasterketa irabazi zuen 8.07rekin (2,5eko haizea alde rankingari begira), eta bigarrena zen 300 metroko lasterketan (42,80 marka pertsonala).

Estatu Batuetan, Ane Torresek pisu jaurtiketan (4 kg) egindako laugarren lehiaketan, 12.29 jaurti zituen Birminghan hirian, Alabama estatuan.