top of page

Pista estaliko 23 urtez behekoen estatukoa Salamancan Irenia Apaolazarentzako

Egilea: Pululu Itzulpena: Auritz Mendizabal

Asteburu honetan atletismoko hitzordu garrantzitsuena Salamancan izango da. Espainiako pista estaliko 23 urtez azpikoen txapelketa jokatuko da han. Txindoki Jaso Autowag AT taldeko atleta bakarra Irenia Apaolaza abiadura-lasterkaria izango da. Irenia Apaolaza 200 metroko lasterketako Euskadiko txapelduna da eta Salamancan parte hartuko du. Irenia sasoi onean doa txapelketa honetara, eta aurten 24, 97ko krono bat du, eta 24.89ko marka pertsonal hobea. Marka pertsonal hori hobetzeko eta, gainera, finalean lehiatzeko 8 onenen artean sartzeko aukera izango du. Nora Tobar Donostiako Atléticoko ataundarra ere izango da; iaz Valentzian elastiko urdinarekin lortutako titulua defendatzen du, bere marka pertsonala saltatuz pista estalian lortu zuena, 1.74rekin. Espainiako txapelketa batean, Noraren bertsiorik onenaren zain egon behar da beti.

Donostian, Antonio Elorza belodromoan, larunbatean, 16, 18 eta 20 urtez azpikoen pista estaliko Gipuzkoako txapelketa jokatuko da, goizez eta arratsaldez, baita parte-hartze libreko zenbait proba ere. Klubeko 49 atletak hartuko dute parte txapelketa honetan. Kopuru handi horretan, harrobiko atleta gazteenekin egiten ari diren lan handia ikusten da.

Herri-lasterketetan hauek ditugu: larunbatean, Zumaiako lasterketa Zumaian, eta igandean, Irungo maratoi-erdia eta Irungo maratoi-erdiko 10 km, Antzuolako zortzi milia mendi lasterketa Antzuolan, Lezo-Jaizkibel lasterketa Lezon, Apuko lasterketa Zaramillon (Bizkaia), Areetako herri-lasterketa Getxon (Getxo Trail) eta Larrate trail Carcastillon (Nafarroa).

Emaitzak

Igande goizez Ordiziako Oiangu parkean gozatu ahal izan zen Gipuzkoako Txapelketako Krossa. Federatuen eta eskola-umeen artean 450 atletak parte hartu zuten, eta jende asko joan zen, batez ere txikienen lasterketetan. Goiz ezin hobea izan zen korrika egiteko eta Oiangu parkearen altxor handia ezagutzeko.

Txindoki Jaso Autowag AT taldeko atleten artean, federatuetan, Urko Etxebesteren Kroseko Gipuzkoako txapeldun titulua nabarmendu behar da 16 urtez azpikoen kategorian. Hirugarren izan zen Haitz Urrestarazu. Nahia Iraola 18 urtez azpikoen kategorian txapeldun, 4. Inge Iza izanik. 20 urtez azpikoen kategorian, Unax García Gipuzkoako txapeldunordea zen eta Jon Etxeberria Iztueta 4. zen. 18 urtez azpikoen kategorian, Samuel Vegak 4. postua lortu zuen, Jon Naldaizek 13. postua (probaren erdian ez zen ondo aurkitu eta gelditzea erabaki zuen); ondoren, Auritz Mendiari lagundu zion 14. postuan eta Ayoub Hssinek lasterketa utzi zuen, ez baitzegoen ondo. 23 urtez azpikoen eta seniorren lasterketa absolutuan, onena Alex Iraola zen 7. postuan, 9. postuan krosean debut handi batean Gari Bravo lazkaotarra, 17. postuan Iker Iztueta beteranoa (atletaren adibidea) eta 18. postuan ere debutatzailea zen Beñat Iturrioz, 23 urtez azpikoen bigarren atleta, Gipuzkoako azpi-txapelketa taldeka lortuta. Master kategorian, 7. Asier Auzmendi (1. M 45-49) eta 15. Angel Pérez “Pululu” (6. M 50-54).

Haur-kategorietan eta infantil nesketan 69 atletak parte hartu zuten eta Intza Arrondo izan zen Gipuzkoako txapelduna, Ane Iparragirre txapeldunordea, Ane Barandiaran brontzezko domina eta 10. Maren Higuero. Txindoki AT taldeko txapelduna izango da, eta Jakintza Ikastola, berriz, ikastetxeen araberako txapeldunorde; Euskadiko txapelketarako, Gipuzkoako selekzioarekin joango dira Ane Iparragirre eta Ane Barandiaran eta Maren Higuero ordezko gisa.

Mutiletan, 49 atleten artean, Gipuzkoako txapeldun Jon Eskisabel, hirugarren postua eta brontzezko domina Alar Pérez, 10. Martin Mayora eta 14. Imanol García. Txindoki AT izango da taldekako txapelduna, eta Jakintza Ikastola, berriz, ikastetxeen araberako txapelduna eta BHI Loinazpe 4. postuan. Jon Eskisabel eta Martin Mayora (hau ordezko gisa) Gipuzkoako selekzioarekin Euskadiko txapelketara joango dira eta Jakintza ikatetxe moduan.

Alebin nesketan 92 atleta, 7. Maren Etxeberria, 14. Elene Balbas, 24. Haizea Erguin eta 43. Elene González, Txindoki AT 4. taldeka eta Aita Iparragirre 6. ikastetxeetan.

Alebin mutiletan 48 atleta, Mikel Garmendia Gipuzkoako txapelduna, Haitz Lasa txapeldunordea, 6. Kepa Sarriegi, 7. Markel Araujo eta 8. Julen Lekuona. Txindoki AT taldekako txapelduna da eta Jakintza ikastola ikastetxeetako txapelduna.

Benjamin nesketan 50 atletak parte hartu zuten Goierritarrek bakarrik parte hartu zezaketela, 1. Kira Iztueta, 2. June Ena eta 3. Jone Galparsoro. Benjamin mutiletan eta Goierritarrekin bakarrik parte-hartze berdinarekin, 1. Jon Balbas, 2. Unai Alberdi eta 3. Ander Garmendia.

Pista estaliko kluben Espainiako txapelketan, Madrilen, Atlético San Sebastiánek, emakumezkoetan, Espainiako 4. potua lortu zuen klubetan, eta Irenia Apaolaza urdinak hartu zuen parte filial gisa. Irenia Apaolaza 6 zen 4x400 metroko txandan, eta 3.57.96ko markareki. Gainera, 200 metro egin zituen 25.01ean.

Gasteizen, parte-hartze libreko probetan, Mendizorrotzako modulu estalian, Leire Tobarrek bi aldiz egiten zituen 60 metro hesiak 9,73 eta 9,70.

Salamancan, pista estaliko marka absolutuen kontrolean, Itsaso Estalak 60 metroko lasterka egiten zuen 7.92an, urteko markarik onena eta betiko bigarrena, eta Nerea Galparsoro, Donostiako Atletikokoa, 7.86koa finalaurrekoan eta 7.74koa finalen.

Estatu Batuetan, Ane Torresek, pista estaliko hirugarren proban aurten, 4 kg-ko bola jaurti zuen, Birminghan hirian (Alabama), 12,35era..

Euskadiko neguko jaurtiketa luzeko txapelketan, Durangon, Ordiziako Atlético San Sebastiángo Dorleta Oiarbide mailu-jaurtiketako Euskadiko txapelduna (4 kg) izan zen 48.44 marka pertsonalarekin.

Nafarroako hiriburuan 10 km-ko proban, Tolosa CFko Hodei Caballero ordiziarrarentzat 10. postua, egindako ibilaldi atletikoko “Zitadela de Pamplona” sarian, baina ipurdian izandako eragozpenengatik zuhurragoa izan zen eta 47.14 berarentzat krono diskretu batean amaitu zuen. Sub 20 kategoriako 5. postua lortu zuen.

Kobaz Koba mendiko trail lasterketan, 26 km-an, Jokin Leunda ordiziarrak 221 parte-hartzaileren 46. postua 2h41.28 denborarekin.