top of page

Oroimenerako San Silvestre bat

Egilea: Pululu Itzulpena: Auritz Mendizabal

Dena atera zen ahoz eskatzera, eta hori ez zen erraza; presioa ere bazegoen, normala zen bezala; ziurgabetasuna ere nabaritzen zen giroan hainbat egun lehenagotik, eta gertatutakoak ere bai, baina, azken batean, Goiz Aterpe elkarteak Udalaren oniritziarekin egindako apustua, Txindoki Jaso Autowag AT taldearen laguntza eta atleten portaera onarekin egin izan ahal zen.

San Silvestreko lasterketa, bere 44. ediziora eta Txato Caballeroren oroimenezko hamazortzigarren ediziora iristen zen. Iazko derrigorrezko etenaldiaren ondoren, lorpen handi bat egin zen berriro, eta egoera zail horretan egon zitezkeen ordiziar guztiak kalera ateratzea lortu zuen (asko falta izan ziren), egun berezi honetan herriak merezi duen poza berriro emanez.

Bakanak izan ziren ikasleek herri-proba egin aurreko sei lasterketak. Aurreko urteetakoaren aldean, lasterketetan parte-hartzea oso txikia izan zen, eta 124 atletak baino ez zuten parte hartu. Hala ere, 300 atleta inguru izaten dira, eta argi eta garbi adierazten dute txikienek jasaten dutela gehien Covid-aren eragina horrelako txapelketetan.

Benjamin kategorian, Ander Garmendia Idiazabalekoak irabazi zuen, 2. Jon Balbas Ordiziakoa eta 3. Ohian López de Ordiziakoa; nesketan garaipen Maddi Lekuonak, 2. Kira Iztueta eta 3. June Ena. Alebin mutiletan, Mikel Garmendia idiazabladarra garaile, Markel Araujo Ordiziakoa 2. eta 3. Iker Azkarraga, hau ere ordiziarra; nesketan, garaipena Natale Ena ordiziarrarentzat, 2. Maren Etxeberria ordiziarra eta 3. Nerea Agirrezabala donostiarra. Inafantil mutiletan, Alar Perez ordiziarra irabazle, 2. Beasaingo Iker Sanchez eta 3. Xabier Azpiroz, hau ere ordiziarra; nesketan, Intza Arrondo ordiziarraren garaipena, 2. Ane Iparragirre segurarra eta 3. Irene Basarte ordiziarra.

Proba herrikoia eginbezperan, 304 atleta apuntatu ziren eta kalte handia egin zion egoerak. Hala, 235 atletak baino ez zuten gainditu helmugako arkua; kopuru hori erditik behera geratu zen, baita ohiko edizioan amaitu zirenen artean ere, eta 2018ko errekorra 569rekin amaitu zen.

Azken urteotako lasterketa hoberena, zalantzarik gabe, Ordizian zazpigarren garaipena lortuta (sarituena), Eneko Agirrezabal Txindoki AT taldeko lehendakariak. Azkena aldiz Behobian izan zen irabazlea, eta bigarren postuan utzi zuen Ordiziako Alexander Oiarbide. 3. Angel Vazquez lazkaotarra izan zen.

Iraia Mendia lazkaotarrak izan ziren 443 emakumeen artean irabazi zuen, lastaerketako paratideen %18 baino gehiago. Emakumezkoen errekorra 21.18an utzi zuen, eta sailkapen nagusian 17. postuan iritsi zen. Bigarren postuan, Izario Rubio ordiziarra iritsi zen lasterketa handi batean, eta hirugarren postuan, Tolosako June Lizeaga atleta, gainera, kadeteen kategoriako irabaziz horrela. Kadeteetan, Beasaingo Urko Etxebeste, Segurako Ethan Cabanillas 2. eta Ordiziako Jokin Leunda 3; nesketan, Tolosako June Lizeagaren garaipena, Lazkaoko Inge Iza 2. eta Ordiziako Uxue Altuna hirugarren.

Proba honen anekdotariarentzat, esan behar da lehenengo aldia dela familia berean bi irabazle daudela; izan ere, Iraia Mendia irabazleak ere bat egin zuen 90eko hamarkadan proba irabazi zuen Etor Mendia aitarekin. Halaber, medikuen, galenoen eta medikuntzako ikasleen kopuru garrantzitsu batek parte hartu zuen; aipatzeko, hala nola Ibáñez Jose Manuel aita eta hiru seme-alaba Javier, Maria eta Uxue, Aurora Valdivielso, María Balluerka, Iraia Mendia, Lide Urrestarazu eta abar. Horiek guztiek segurtasun-plusa erantsi zioten.

Beste San Silvestreetan, Donostian Álvaro Calderonen 30. postua eta Zegaman Unai Mendizabalen 16. postua nabarmendu behar dira.

Asteburua

Asteburu honetan, larunbatean, pista estaliko master kategoriako Euskadiko txapelketa Donostian, eta igandean, Juan Muguerza nazioarteko krosa Elgoibarren. Bi lehiaketetan, urdinak egongo dira, eta Elgoibarren, 4 atleta Euskadiko selekzioarekin: Unax García eta Iraia Mendia 20 urtez azpikoen kategorian, eta Samuel Vega eta Nahia Iraola 18 urtez azpikoen kategorian. Aste honetan, Gipuzkoako Atletismo Federazioaren kontzentrazioak Donostiako belodromoan, bai fondoan, bai hesietan, bai altuera-jauzian, betiere Txindokiko atletekin.

Errege egunean, urtarrilaren 6an, Erregeen lasterketa Nafarroan, eta urtarrilaren 9an, igandean, Erregeen lasterketa Nafarroan, Larragan.