top of page

Ordiziako pistan denboraldia irekiko da Gipuzkoan

Egilea: Pululu Itzulpena: Auritz Mendizabal

Ordiziako Altamira estadioko pista urdina izango da larunbat arratsaldean Gipuzkoan aire zabaleko pista denboraldiaren hasiera.

Material sintetiko urdin berri eta politean, 16, 18 eta 20 urtez behekoen Gipuzkoako banakako txapelketaren lehen jardunaldia, gehi master kategoria eta parte-hartze libreko probak. Lehiaketa 16:00etan hasi eta 20:00etan bukatuko da.

Guztira, 10 proba izango dira: jauzi hirukoitzak eta pertika jauziak, pisu-jaurtiketa, hesi-lasterketa laburrak, abiadura, iraupen-erdia eta ibilaldi atletikoa kategoria guztietan, bai gizonentzat bai emakumeentzat, probetan parte hartuko duten 370 atleta elkartzeko. Txindoki Grupo Jaso Autowag AT taldeko atletek 36 parte-hartze izango dituzte guztira, eta horiek paper handia egiten saiatuko dira etxean lehen proba honetan.

Arratsalde horretan bertan, Landako pista urdinak, Durangon, Euskadiko iraupen-txapelketa hartuko du. Bertan hiru atleta urdin egongo dira, 3.000 metroan 16 urtez azpikoen kategorian Urko Etxebeste eta Haitz Urrestarazu egongo dira, eta 5.000 metroan 20 urtez azpikoen kategorian Jon Etxeberria Iztueta lazkaotarra.

Igandean, Irungo Playa Haundiko pistan, alebinen (10-11) eta infantilen (08-09) kategorietako banakako Gipuzkoako txapelketaren bigarren jardunaldia egingo da. Txindoki AT eskolako atleten ordezkari ugari izango dira han.

Asteburu honetako herri lasterketen agendak larunbatean Zaramilloko (Bizkaia) Enkarterri extrem trails eta Nafarroako Corella hiriko “Moskatel eta pintxo” lasterketa iragarri dizkigu. Igandean, Arrasateko Udalatx mendi lasterketa, Gasteizko Pasealekuetako lasterketa herrikoia, Uharteko (Nafarroa) Hiru Herri lasterketa eta Berako Mendi Maratoia Nafarroan.

Eneko Agirrezabalen lan nekeza Milango maratoian

Beste baterako izango da, ez da beste aukerarik izango, hau da, maratoia, eta lasterketan parte hartu duen orok badaki zertaz ari den, Eneko Agirrezabal klubeko lehendakari eta segurarrak ez zuen lortu 2h13,51ko marka hobetzea Milango maratoian, baina hori bai, dena eman zuen, eta inoiz ez hobeto esanda, lehen kilometrotik aurrera ez baitzioten italiar talde batek batere lagundu. Eneko 20. lasterketa-postuan zihoan (aurrekoak abantaila handiz, Afrikako eliteko atletak ziren), 10. km-an (31,38), maratoi-erdian (1h06,34) eta 28. km-an (1h27.57). Ordura arte, helburua lortzeko erritmoa zuen, baina lan handiak amore ematera behartu zion eta, handik gutxira, 30. kilometroan ikusi zuen ez zuela lortuko, eta gutxiago korrituko zuela bakardadean ari baitzen, duela kilometro batzuk egin zuen bezala, eta, argotean esaten denez, utzi beharrean, erritmoa moteltzea eta helmugara duintasunez iristea erabaki zuen. Eneko 25. postuan sartzen ze helmugan 2h26,21eko erlojupeko batean, eta azken 12 kilometroak trostan egiten zituen, gizonezkoen 21. postuan. Ondorioak ateratzearren, esan behar da Enekori atletak falta izan zitzaizkiola antzerako mailakoak, arrakasta-aukera gehiago izateko eta, hartara, laguntza gehiago izateko eta erlojupekoan bakarrik ez lan egiteko. Datu batek argi erakuste du hori: oraingo honetan, 25. izan da Italiako maratoi azkarrenean 2h.26.21ekin, eta 2020ko abenduan, Valentzian, 2h13,51 lasterka egin zuenean, 55. postuan sartu zen helmugan. Seguru asko, berriro ikusiko dugu Eneko Valentzian.

Ane Torresen disko-jaurtiketa klubeko emakumezkoen errekor absolutua

Joan den larunbatean, Estatu Batuetako Luisiana estatuko Baton Rouge herrian, Ane Torres ordiziarrak, denboraldi honetan aire zabaleko hirugarren lehiaketan, 39,54ko marka utzi zuen diskoa jaurtitzen (1 kg), eta 36,81eko lehen jaurtiketa hobetu zuen, 36.70ko klubeko marka hobetzen zuelarik jaurtiketa horretan ere, Mariasun Asurabarrenak zuena 1983ko ekainaren 4an egindakoa. Pisua jaurtitzean (4 kg), 12.17 jaurti zuen.

Bederatzi domina probintziako eskolarteko Gipuzkoako txapelektako lehen egunean, Eibarren

Guztira, bederatzi atletak lortu zuten domina Eibarko Umbeko pistan jokatutako Gipuzkoako banakako eskola-txapelketaren lehen egunean. Alebin mutiletan, Gipuzkoako 2.000 metroko txapelduna, Aita Iparragirreko Mikel Garmendia, 7.26.29rekin, eta Gipuzkoako txapeldunordea, Beñat Aldasoro, Beasaingo Lizeokoa, 7.27.71rekin. Alebinetan Gipuzkoako txapeldunorde diren neskak, Ordiziako Jakintza ikastolako Elene Balbas 150 metroko hesietan, 23.77rekin. Mutiletan, 3.000 metroko Gipuzkoako txapeldunorde Jon Eskisabel Lazkaoko San Benitokoa, 10.30.39 markarekin. 3000 metroko nesketan, Gipuzkoako txapeldun Ane Iparragirre, BHI Beasaingo Loinazpe 11.06.56ko markarekin, txapeldunorde Intza Arrondo, Jakintza ikastolakoa eta brontzea Ane Barandiaran Lazkaoko San Benito ikastolakoa. Pertika jauzian, txapeldunorde Maddi Mendizabal Beasain BHIko zegamarra 2.00rekin eta brontzea Iraia Mendia Lazkaoko San Benito ikastolakoa.

Bartzelonako maratoi-erdian, José Antonio Blancok (“Txuri”) hartzen zuen parte; gozatzen 1h14,04ko marka egin zuen 11270 atleten 147. postuan iristen zelarik, eta bere kategoriako 6.a 45 urtetik gorakoetan. Donostiako maratoi erdian, Álvaro Calderón 45. postuan iristen zen 1:18.55ean, eta Bolitas Anaiak Mitxel Cuadrado 70. eta 1:22,41 zen. 10 km-ko lasterketa paraleloan, Samuel Vega urdina 20. zen 34.24rekin eta Bolitas Anaiak Juan Manuel Pecharroman 58. zen 38.51rekin.