top of page

Nora Tobarren seigarren postua Madrilen eta hamabi podium Donostian

Egilea: Pululu Itzulpena: Auritz Mendizabal

Duela hamar egun eskas, Txindoki Jaso Autowag AT taldeko atleta ataundarra, Nora Tobar, altuera-jauziko 23 urtez beherakoaren Espainiako txapeldun izan ze Valentzian, marka pertsonal berri batekin. Marka horrek Espainiako txapelketa absolutuan parte hartzeko aukera eman zion; estatuko zortzi atleta onenak baino ez ziren joan.

Nora, bere Espainiako lehen txapelketa absolutuan, Madrilen, Espainiako 6.a izan da 1,74rekin, eta lorpen handia izan da marka pertsonala berdintzea lortu baitu. Eta zortzi parte-hartzaileen lehiaketako txapeldunak kenduta, aurretik gelditu zirenek altuera berdina gainditu zuten. Laburbilduz, txapeldun izan zen Izaskun Turrillas nafarra 1,81ekin (Ordiziako lagun handia; izan ere, maiz egiten dituzte kaleko atletismo-erakustaldiak, eta altuera-errekorra dute horietan); ondorengo bost atletak 1.74 gainditu zuten.

Nora seigarrena izan zen, hurrengo bost atletetako bakarra izan baitzen 1,74ko altuera hirugarren saiakeran igaro zuena. Laugarren izan ziren bi atletak bigarrenean pasatu zuten, eta bai txapeldunordeak bai hirugarrenak lehenengoan,eta bost atletetako batek ere ezin izan zuen 1,78ko altuera pasatu. Ondorio gisa, lehiaketa berdin-berdin bat eta Noraren hasiera handi bat txapelketa absolutuetan, asko geratzen baitzaizkio.

Donostiako pista estaliko minimoen kontrolari buruzko zazpigarren jardunaldian gertatutakoari dagokionez, hasiera batean 16., 18. eta 20. azpi-kategorietako Gipuzkoako txapelketa gisa programatuta zegoena, Txindoki Jaso Autowag AT taldeko atletak zoragarri aritu ziren; izan ere, lehiatu ziren 18 atletetatik 12k podium-postuak lortu zituzten.

16 urtez azpikoen kategorian, mutilen pisuko(4 kg) Espainiako txapeldunak, Aratz Zendon ordiziarrak (oraingoan bai) paseatzera atera zuen bere besoa, eta Gipuzkoako txapelduna zen (15.90), marka pertsonala, Espainiako marka onena eta 15 metrotik gorako beste bi jaurtiketa. 3.000 metroetan eta mutiletan, Jon Naldaiz txapeldun, 9.38.14 lasterketako debutean. 16 urtez azpikoen kategorian, pisuko txapelduna (3 kg) Uxue Artola (10,42) eta 4. Garazi Zubiaurre (8,83).

18 urtez azpikoen kategorian, Danel Pérezen txapeldun-titulua luzera-jauzian, 6,08 marka pertsonalarekin; 1.500 metroan, Unai Mendizabalen brontzezko domina, 4.23.44 eta 5. postuan Ayoub Hssineren 5.13.85ekin. 18 urtez behekoen kategorian, Nahia Iraola txapeldun 800 metroetan, 2.25.80 marka pertsonalarekin, eta 1500 metrotan Naroa Iturriozek 5.43.79, marka pertsonala.

20 urtez azpikoen kategorian, 200 metroko txapelduna da Irenia Apaolaza 24.89ko marka pertsonal handiarekin; Gipuzkoako garai guztietakoa 5. absolutua eta Espainiako 6. marka 2021ean. 800 metroko lasterketa handian Iraia Mendia txapeldun 2.19,58kin; 60 metroan azpitxapeldun Ane Ormazabal: finalerdietan 8,21 eta finalean 8,19. 20 urtez azpikoen kategorian, Unax Auzmendi 4 zen 200 metroan, 24.79 marka pertsonalarekin, eta 7º 60 metroan: 7.74 finalerdietan eta 7.77 finalean.

Parte-hartze libreko 60 metro lauetan, Itsaso Estala 4. izan zen finalaurrekoan eta finalean, bietan 8.00 urteko markarekin .

Asteburuko hitzordu handiak

Asteburu honetan atleta urdinentzako hiru hitzordu handi ditugu.

Larunbatean, goiz eta arratsaldeko jardunaldietan, Donostiako belodromoan jokatuko dira 16 urtez azpikoen, 18 urtez azpikoen eta 20 urtez azpikoen kategorietako pista estaliko Euskadiko txapelketak. Negu honetako azken txapelketa izango da Donostiako belodromoan eta hogei bat atleta urdin joango dira ahalik eta paper onena egitera eta erregistro handiak lortzera.

Larunbat goizean ere, Montijo herrian (Badajoz), neguko jaurtiketa luzeen Espainiako txapelketa absolutua egongo da. Emakumezkoen mailua jaurtitzeko proban (4 kg) Dorleta Armendariz Atlético San Sebastián-eko ordiziarra ahalik eta gehien jaurtitzen saiatuko da. Sevillan Espainiako txapelketan egindako 55,10 markarekin joango da.

Igande eguerdian, Getafen (Madril), banakako eta federaziokako kross-txapelketa egingo da 20 urtez azpikoen, 23 urtez azpikoen eta absolutuen kategorietan. 23 urtez azpikoen kategorian, Euskadiko selekzioarekin, Alex Iraola Txindoki Jaso Autowag ATko atleta ordiziarra izango da. Euskadiko selekzioak 14:05ean izango du bere karrera 10.000 metroko distantzian.