top of page

Nora Tobarren Espainiako txapeldun absolutu titulu historikoa

Pululu Itzulpena: Auritz Mendizabal

Espainiako txapelketetan Nora Tobar ataundarrari, klub urdineko atletarik sarituenari, domina bat besterik ez zitzaion falta Espainiako txapelketa absolutu batean podiumera urtero igotzeko ziklo sinestezina osatzeko, 2014. urtean atleta federatua izan zenetik, 13 urte besterik ez zituela, Espainiako sub16 kategorian lehen podiuma lortzen baitzuen.

Joan den igandean, Getafen, 21 urte eta 9 egun zituela, Espainiako bigarren txapelketa lortu zuen, ekainaren 18an 21 urte bete zituenetik 7 eguneko tarte txikian. Izan ere, Espainiako altuera-jauziko txapeldun absolutua izan zen, eta 1,80 jauzia egin zuen parte hartzen duen aire zabaleko Espainiako lehen txapelketa absolutuan.

Titulu absolutu horrekin, Nora Tobar klub urdineko historiako lehen atleta bihurtu zen 1976an sortu zenetik txapelketa hori lortzen, Villafranca UC izenarekin sortu zenetik. Ondoren, Ordizia KE izan zen, eta, gaur egun, Txindoki AT da. Aire zabaleko Espainiako txapeldun absolutua, atletismoan Espainian bakarka lor daitekeen maximoa.

Ordiziako KE kamisetaren alde eginez, 800 metroko Espainiako txapeldun absolutua izan zen Amaia Andres 1986an, 1991n eta 1992an, baina pista estalian. Amaia Andresek Espainiako txapelketa bakarra lortu zuen zerupean, Gandian 800 metroko lasterketan 1993an, baina Reebok taldearen elastikoa defendatuz.

Esan bezala, Norak bere palmaresa loditzen jarraitzen du, Espainiako txapelketetan domina jaso du, 13,14,15,16,17,18,19,20 eta 21 urterekin, kategoria guztietan, 16, 18, 20 eta 23 urtez azpikoetan, eta oraindik ere 23 urtez azpikoen kategoriako denboraldi bat geratzen zaio. Parte hartu duen Espainiako 18 txapelketetatik 15 domina lortu ditu: urrezko sei, zilarrezko sei eta brontzezko hiru, gehi bi laugarren postu eta seigarren postua, zilarrezko dominaren marka berekoa, Madrilen negu honetan pista estaliko absolutuan.

Orain Tallinen (Estonia) egingo du Europako lehen txapelketa, 23 urtez azpikoen kategorian Espainiako selekzioarekin uztailaren 8tik 11ra. Norarentzat sari bikaina da eta han txapelketa handi batez gozatzea eta ikastea da helburua (nahiz eta lehiatzean duen jarrera ikusita edozer egiteko gai den). Zorionak Nora eta Odei López teknikariari. Espainiako txapelketetan lehen aldiz entrenatzaile guztiek bezala, urrezko dominaren erreplika ere jaso zuen entrenatzaile txapeldun gisa.

Aipagarria da, halaber, Getafen txapelketa absolutuan izan zen Paula de Juan Tolosa Cfko ordiziarrak Espainiako 7. postua lortu zuela 400 metro hesietan 1.00.19ko denborarekin, baina finalerdietan Gipuzkoako historiako lehen emakumea izatea lortu zuen 400 metroko hesietan 59,60rekin.

Nerea Galparsoro Espainiako 4. postuan 4x100 metroko errelebuan Donostiako Atletiko taldearekin 46,21 eginez.

Gipuzkoako Txapelketako bigarren jardunaldian, kategoria txikiei eta masterrei dagokienez, eta Donostian larunbat goizean egindako parte-hartze libreko probetan, hamar podiumen balantze ona lortu zen.

16 urtez azpikoen kategorian, 1.000 metroko gizonetan lortutako hirukoitza nabarmendu behar da: Haitz Urrestarazu tituludun 2.48.28 marka pertsonalarekin, Eneko Oliveiraren zilarra 2.50.19 marka pertsonalarekin eta Urko Etxebesteren brontzezkoa 2.50.65arekin; Zuhatz Sukiaren urrezkoa diskoa jaurtitzen 42.91 marka pertsonalarekin eta Ander Izurietaren zilarra altuera jauzian 1,50eko jauziarekin. 18 urtez azpikoen kategorian, altuera-jauziko titulua Danel Pérezentzat 1.94 marka pertsonalarekin eta 18 urtez azpikoen klubeko errekor berriarekin; Sara Garcíarentzat txapelketa pertika jauzian, klubaren marka absolutua eginez 2.60rekin. 20 urtez azpikoen kategorian, 100 metro emakumeetan Irenia Apaolazaren titulua 12,63rekin eta Ane Ormazabalen zilarra 13.00rekin; gizonezkoetan Unax Auzmendiren brontzezko domina 12,08rekin, marka pertsonala berdinduz.

Sub 16 kategorian emakumeetan 1000 metroan 12. Laxia Arsuaga 3.42,43rekin; 300 metrotan 12. Ibai Garmendia 42.83 marka pertsonala, 13. Ekain Mujika 43.43, 14. Harri Lasa 43.96 marka pertsonala eta 17. Andu Ormazabal 1.02.88 marka pertsonala; 100 metro 18 azpikoetan 4. Danel Pérez (11.70).

Parte-hartze libreko probetan, 100 metroko lasterketan, Nerea Galparsoro 12.19 eta Itsaso Estala 12.89.

Proba irekietan larunbat arratsaldetan Basaurin, 200 metrotan Irenia Apaolaza 25.28, gizonezkoetan pisu jaurtiketan (7.260 kg), Gari Garmendia 14.25 eta Aritz Apaolaza 12.02.

Joan den asteartean egin zen Iruñeko Hiria meeting-ean, Tolosa CF Paula de Juan ordiziarraren 400 metroko hesietan garaipena nabarmendu behar da. Joan den larunbateko Gipuzkoako errekor absolutua berriro hautsi zuen eta 59.42an utzi zuen. Mailu-jaurtiketan emakumeetan Atlético San Sebastianeko (4 kg) Dorleta Oiarbide 3. 49.13 jaurtiketarekin eta Adel Ben Miloudek 800 metroko lasterketan 1:59.35 lesionatuta bukatu zuen.

Parte-hartze libreko probetan Durangon iragan asteazkenean, 100 metroko lasterketan Nerea Galparsoro 12.34 eta Itsaso Estala 12.98.

20 urtez azpikoen Espainiako Txapelketa Monzonen (Huesca)

Datorren asteburuko hitzordurik garrantzitsuena Monzonen izango da. 20 urtez beherakoen Espainiako txapelketa egiten da han eta hiru atleta urdinek hartuko dute parte. Larunbat arratsaldean 800 metroko finalaurrekoetan Iraia Mendia izango da igandean jokatuko den finalera sartzeko asmoarekin, zortigarren marka onenarekin baitoa, Ordiziako meetingean egindako 2.14.43rekin. Igande goizean Hodei Caballerok (Tolosa CF) parte hartuko du pistako martxan 10 km-etan; Hodei parte-hartzaileen zortzigarren markarik onenarekin iritsiko da Iruñeko 10 km-etan egin zituen 46.31ei esker. Azken helburua finalista izatea da lehenengo 8en artean. Pixka bat geroago arituko da Irenia Apaolazaren 200 metroko finalerdietan; 24.94ko markarekin iristen da eta ea finalean sartzen den.

Alacanteko La Nucia herrian, larunbatean, Espainiako lehen mailako taldeen arteko Master Txapelketako finala jokatuko da. Emakumezkoen kategorian Atlético Renteria izango da. Txindoki AT klub filiala da master kategorian eta Lurdes Intxausti izaldarrak arituko da pisu jaurtiketan (3 kg) eta mailu-jaurtiketetan (3 kg), azken sailkapen ona lortzeko.