top of page

Nora Tobar, Europako 16. mailan, Tallinen (Estonia) 23 urtez beherakoen Europako txapelketan

Egilea: Pululu Itzulpena: Auritz Mendizabal

Nora Tobar atleta ataundarraren emanaldi ona Europako txapelketa bateko estreinaldian, 23 urtez azpikoen kategorian, Espainiako selekzioarekin. Norak ostegun goizean parte hartu zuen altuera-jauziaren kalifikazioan larunbateko finalean sartzeko. Ordu goiztiarreko lehiaketa, goizeko 10:00etan, 12 hoberenetakoak izaten saiatzeko. Ez dakigu lehiaketa handi horretan debutak eragin ote dion, baina berak ere hobeto egitea espero zuen. Norak kalifikazioko “B” taldean jauzi egiten zuen, denak bezala, 1.68an lehenengora jauzi eginez eta, ondoren, 1.73an ere bai, eta altuera giltzarrian, 1.78. jauzian, hiru jauzi nulu egiten zituen; amaieran, 13 atleta sailkatu ziren finalerako; sei atleta 1,82rekin eta zazpi atleta 1,78rekin; denak 1.78an jauzi egin zuten; Norak hirugarrenean bederen gainditu izanez gero, finalean egongo zen aurrekoetan hutsik ez baitzuen egin. Azkenik, Europako 16. sub 23 kategorian, atleta italiar batekin berdinduta.

Norak amaiera eman dio denetarik irabazi duen denboraldi handi bati: Espainiako absolutua, Espainia 23 urtez azpikoa, Euskadiko absolutua eta Gipuzkoako absolutua, eta nazioartean estreinatu da “Txapeau” europar batean. Orain, gozatu Estoniako hiriburu eder horretaz eta ondo merezitako atsedena har dezala.

Gutxieneko markak egiteko kontrola Altamiran

Larunbat honetan, goizeko 10etatik aurrera, Ordiziako Altamira estadioko pista urdinean izango da gutxieneko markak kontrolatzeko beste jardunaldi bat. Atleta guztientzako azken aukeretako bat da, batez ere 16 urtez azpikoen eta 18 urtez azpikoen kategoriakoentzat, Lleidako 16 urtez beherakoek datorren asteburuan, uztailaren 17an eta 18an, eta 18 urtez azpikoek hurrengo asteburuan, uztailaren 24an eta 25ean, parte hartzeko aukera ematen duten gutxieneko markak lortzeko.

Denboraldi honetan Altamirako estadioak aire zabalean hartuko duen hirugarren lehiaketa izango da, maiatzaren 1ean egin zen gutxieneko markak kontrolatzeko jardunaldiaren eta ekainaren 19an egin zen José Antonio Peña-Ordizia Sari Nagusiaren ondoren.

Altamirako tartan urdinean probetan izena emanda dauden 250 atleta baino gehiagorengandik hurbil egongo dira hamabost bat atleta urdin. Batzuek amaitutzat emango dute denboraldia aire zabalean.

Herri lasterketei dagokienez, igande honetan, Beasainen, Beasaingo Herri lasterketa egingo da, bi bertsiorekin. Batean 11 km arrunteko ibilbidea eta 5,5 km mistoko beste bat. Proba hori martxoan egiten da beti eta, hain zuzen, ibilbideko azken proba izan zen Euskadin, 2020ko martxoaren 8an, igandea, alarma-egoera baino lehen. Harrezkero eta 2021eko uztailaren 11ra arte (igandea), ibilbideko lasterketa bakarra egin da Euskadin: Josetxo Imaz memoriala, Beasainen, 2020ko irailaren 27an.

Emaitzak

Joan den asteburuan Monzonen (Huesca) 20 urtez azpikoen Espainiako txapelketan parte hartu zuten hiru atleta urdinen emanaldi ona. Irenia Apaolazak seigarren postuan amaitu zuen 200 metroko lasterketaren amaieran, 25.29ko markarekin. Ireniak finalerako sarrera lortu zuen hirugarren geratuz zen finalaurrekoan, eta denborazko sailkapena lortu zuen 25.06ko markarekin. Iraia Mendia 800 metroko lehen finalerdian hirugarren sartu zen, 2.15.41eko denborarekin. Azkenean, ez zuen balio izan finalera sartzen ziren lehen zortzien artean egoteko, 15 ehunenengatik bakarrik. 10. postuan amaitu zuen denboraldi handi bati amaiera emanez. Hodei Caballero (Tolosa CF) ere Espainiako 10. postuan sailkatu zen 10 km-ko pistako ibilaldi gogor batean 52.25.96 denborarekin, distantzia horretan bere pistako prestaziorik onena orain arte.

La Nucian (Alacant) egindako emakumezkoen lehen mailako klub masterren txapelketan, Lurdes Intxausti atleta urdina Renteria Atletikoren kamisetaren alde aritu zen. Talde filiala da Txindoki AT, eta zazpigarrena zen pisu-jaurtiketan (3kg), eta zazpigarrena mailu-jaurtiketa (3kg).

Iruñean egindako 23 urtez beherakoen Nafarroako txapelketan, Dorleta Oiarbide Donostiako Atletikoko ordiziarrak parte hartu zuen mailu-jaurtiketan (4 kg), eta 49,39 metro jaurti zuen.