top of page

Iraia Mendia eta Irenia Apaolaza distiratsu Antequeran

Egilea: Pululu Itzulpena: Auritz Mendizabal

Pista estaliko 23 urtez azpikoen Espainiako txapelketa bikaina bertan izandako bi atletek egindakoa: Iraia Mendia, Espainiako txapelduna, eta Irenia Apaolaza, Espainiako txapeldunordea.

Iraia Mendia Bilbao atletismo taldearekin larunbat gauean parte hartzen zuen 3000 metro lauko proban, non parte-hartzaileen markarik onenarekin abiatzen baitzen. Izan ere, Iraiak ez zuen ezustekorik izan nahi, eta irteeratik hasita probaren buru jartzen zen, pixkanaka bere aurkariek jarraitu ezin zuten erritmoan, eta lehen 1.000 metroak igaro ondoren, 20 metroko distantzia zuen iada. Hala, Iraiak bere ibilbideko Espainiako bigarren titulua lortu zuen pista berean eta proba berean; izan ere, iaz 20 urtez azpikoen Espainiako txapelduna izan zen, eta aurten, 23 urtez azpikoen kategorian egin duen debutean, titulua errepikatu du kategoria horretakolehenengo urtean. Iraiaren hurrengo helburua Madrilgo Espainiako txapelketa absolutuan zeregin ona egitea da, otsailaren 18ko asteburuan, baita 3.000 metroko proban ere.

Irenia Apaolaza Zeraindarrak marakako txapelketa egin zuen. Parte-hartzaileen seigarren markarik onenarekin iritsi zen 200 metro lauetan, 24.89 pista estaliko markarik onenarekin eta 24.82 aire zabalean. Bada, larunbat goizean, seriea irabazi zuen eta 24.69an, marka pertsonal berria; arratsaldean, finalerdia gainditu zuen, eta bigarrena zen finalerdian, lehenengoarengandik oso gertu, eta 24.53an amaitu zuen; marka horrekin, igandeko sailkapeneko bi finaletako batera iritsi zen, eta 8 finalisten hirugarren marka onena lortu zuen. Ireniaren hurrengo helburua Espainiako txapelketa on bat egitea izango da, Madrilen, 200 metroko lasterketan.

Donostiako belodromoan egindako pista estaliaren parte-hartze libreko probetan emaitza hauek lortu ziren:

Emakumezkoetan, 60 metro lauetan, Elene Galparsoro 8.38 marka pertsonala, Amaia Santamaria 8.88 marka pertsonala, Iraia Mendia 9.54 eta Abieyuwa Ehinwonzee 9.00, Malen Conde 9.26 eta Maren Basarte 9.34; 200 metrotan Elene Basarte 28.25 marka pertsonala eta debuta Lucia Barandiaran 28.93, Maddi Garate 29.40, Leire Iraeta 30.60, Greatine Agho 31.43 e Izar Aranburu 35.17, Donostiako atletikoaren Paula de Juan 26.39; 600 metrotan Ane Iparragirre 1,38.33 estatuko gutxienekoa 16 urtez azpikoa eta klubeko errekorra, Ane Barandiaran 1.40.13 estatuko gutxienekoa 16 urtez azpikoa eta Ainhoa Albisu 1.52.35 proba honetan debuta egiteko; 60 metroko hesietan Amaia Santamaria 10.34 marka pertsonala, jauzi eginez pertikarekin Maddi Mendizabal 2.80, jauzi hirukoiotzean Amaia Santamaria 10.06 marka pertsonala eta pisu jaurtiketan Uxue Artolak 11.28.

Gizonezkoetan, 60 metrotan Beñat Mujika 8.64; 200 metrotan, Danel Pérez 23.79, Unax Auzmendi 24.90, Alex Iraola 25.49, Axier Olano 25.92 marka pertsonala, Markel Pérez 28.40 marka pertsonala, 1500 metrotan Jon Naldaiz 4.06.84 marka pertsonala eta klubeko errekorra eta estatuoetarako gutxienekoa, Unai Mendizabal 4.09.16 eta debuta Haitz Urrestarazuk 4.16.55 eta Alex Lizarraldek 4.31.91; 60 metro hesietan Beñat Mujika 11.22 marka pertsonala e Ibai Garmendia 9.15 marka pertsonala; altuera jauzian Danel Pérez 1.95 eta Ander Izurieta 1.65 marka pertsonala pista estalian; jauzi hirukoitzean Beñat Mujika 10.95 marka pertsonala, pisu jaurtiketan (5kg) Aratz Cendón 16.32 marka pertsonala eta Zuhatz Sukia 15.42, (6kg) Aimar Alustiza 14.27.

Pista estaliko Euskadiko Master Txapelketan, Donostiako belodromoan, 3.000 metroko lasterketan, 45 eta 49 urte bitarteko gizonezkoen kategorian, Asier Auzmendi 5.a zen 10.45.14rekin.

Parte-hartze libreko probetan, Iruñean, Donostiako atletikoaren Nora Tobar altuera-jauzian 1.74, eta Donostiako Atletikoaren Dorleta Oiarbide mailu-jaurtiketan 46.18.

Donostiako Uliako Gimnastikaren lasterketan, Samuel Vegako 6. 5 km-ko proban 16:02an eta 8. postuan Jon Etxeberria Iztuetak 16:36; 10 km-ko proban, Egoitz Iztuetak 36:09 eta Álvaro Calderónek 36:25.

Eskola kategorietan, 14 urtez azpikoen kategorian, Jakintzako Maren Etxeberriak eta San Benitoko Aiora Sarasolak irabazi zuten; 14 urtez azpikoetan, Julen Lekuona San Benitokoak bigarren postua lortu zuen.

Asteburua

Asteburu honetako jarduera larunbatean hasiko da Ourensen. Bertan, pista estaliko kluben Espainiako txapelketa jokatuko da. Bertan, Donostiako Atletikoa egongo da emakumeetan, Ane Torres talde horren ordiziarrarekin pisu-jaurtiketan, eta Txindoki AT taldearen zeraindarrarekin, Irenia Apaolaza klub filial gisa, 200 metroan eta 4x400 metroko erreleboan. Danel Perez Real Sociedadekin egongo da altuera jauzian.

Hemen hurbilago, Donostiako belodromoan, larunbatean, 18 urtez azpikoen eta 20 urtez azpikoen Gipuzkoako txapelketa jokatuko da, baita 1.000 metroko eta jauzi hirukoitzeko probak ere, 16 urtez azpikoen kategorian, eta parte-hartze libreko probak, atleta urdinekin. Durangon ere larunbatean ospatzen da Euskadiko txapelketa neguko jaurtiketa luzeetan, eta eskolako Gipuzkoako kros txapelketa igandean Legazpin.

Lasterketetan, igandean, Ordiziako mendi lasterketa Ordizian, Kobaz Koba traila Zestoan, 25 urtez piraten alde martxan Donostian, Uharteko Hiru Herri Traila Nafarroan, Apuko igoera mendi lasterketa Zaramillon (Bizkaia) eta Hendaiako Hendaia traila.