top of page

Iraia Mendia, Espainiako Kros Txapelketan zortzigarrena

Egilea: Pululu Itzulpena: Auritz Mendizabal

Joan den asteburuan atleta urdinek izandako emaitza bikainak izan ziren joan ziren alde guztietan.

Zalantzarik gabe, onena Espainiako zortzigarren postua izan zen Iraia Mendia lazkaotarraren 20 urtez azpikoen kategorian Espainiako Kros Txapelketan, Jaenen. Euskadiko 34 atleten artean, Andaluziako herrira joan ziren gizonezkoen eta emakumezkoen artean, emaitzarik onena izan zen; 20 urtez azpikoen Euskadiko selekzioak, berriz, Espainiako 11. postua lortu zuen. Emaitza horrekin, Iraiak atleta baten klubaren historiako posturik onena lortu du 20 urtez azpikoen edo goragoko kategoriako Espainiako Kros Txapelketan, eta berretsi du kros denboraldiko euskal atletarik onena izan dela. Txapelketa berean eta gizonezko sub20 kategorian, Unax Garcíak eragozpenak izan zituen eta lasterketa utzi behar izan zuen. Bere kategoriako Euskadiko selekzioa Espainiako 12. postuan sailkatu zen.

Hodei Caballero 5. postuan 10 km-ko ibilaldiko Espainiako txapelketan eta Euskadiko errekorra

Hodei Caballerok, Tolosa CFko ordiziarrak, Lepeko herrian egin zuen orain arte bere bizitzako lasterketarik onena martxa atletikoko espezialitatean, Espainiako ibilbideko txapelketan, 10 km-ko lasterketan, 20 urtez azpikoen kategorian. Han, bosgarren postuan geratzen zen, 44,34 denborarekin Jon Ander Caballero aitaren Euskadiko errekorra hautsiz.

Irenia Apaolaza eta Danel Pérez Gipuzkoako txapeldunak eta domina bikoitzak

Donostiako belodromoan jokatutako pista estaliko Gipuzkoako txapelketa absolutuan asteburuan parte hartu zuten 30 atleta urdinen emanaldi ona.

Guztira 8 domina lortu ziren eta horien artean nabarmentzekoak dira Irenia Apaolazaren Gipuzkoako txapeldunaren bikoizketa: larunbatean, 400 metro irabazi zituen, 57,32 marka pertsonala pista estalian eta, igandean, 200 metro 25.31 finalaurrekoan eta 25.12 finalean. Txapelketako protagonista nagusietako bat izan zen. Danel Pérezen emanaldia handia izan zen baita ere: larunbatean brontzezko domina izan zen luzera-jauzian, 6,27 marka pertsonala pista estalian, eta igandean Gipuzkoako txapeldun izan zen altuera-jauzian (1,89). Nahia Iraola Gipuzkoako txapeldunordea zen 800 metroan, 2.22.27ko marka pertsonal berriarekin, 18 urtez azpikoen estatuko minimotik bi segundo baino gutxiagora. Leire Tobar 60 metroko brontzezko domina zen, finalaurrekoan 9,72 eta finalean 9,88. Realeko Gari Garmendia izaldarra Gipuzkoako pisu-jaurtiketako txapelduna zen (7.260 kg) 14.95ekin, eta Nerea Galparsorok, Atlético de San Sebastián-eko ordiziarrak, 60 metro lauko brontzezko domina lortu zuen 7,87 markarekin nahiz finalaurrekoan nola finalean.

Larunbatean, gizonezkoetan, 60 metro lauko proban, Eneko Rodríguezek 10. egin zuen, 7,24 marka pertsonalarekin; Damian Bucuricik 24., 7,64 marka pertsonalarekin; Unax Auzmendik 31., 7,69rekin, bere marka pertsonala berdinduta; Ibai Garmendia 44., 8.14rekin; Axier Olano 46., 8.24rekin; Markel Perez 62., 8,71 marka pertsonalarekin; eta Unai Mujika 8,80 marka Pertsonala. 1500 metroetan, Samuel Vegaren debut ona, 12. eta 4.16.76rekin. Emakumezkoetan, 60 metro lauetan, Itsaso Estala 6.a zen finalean, 08:05ean (8:01ean, finalerdietan); Uxue López 17., 8:35; Leire Tobar 22., 8:48; Garazi Etxeberria 33., 8:59; eta Maddi Oiarbide 79., 9:32 bere debutean.

Larunbatean, txapelketatik aparte, jaurtiketa-probak egin zituzten; gizonezkoetan, 5 kg-ko Aratz Zendon 14.13, Zuhatz Sukia 13.27 eta Aimar Alustiza 12.25, eta emakumezkoetan, berriz, 3 kg-ko Garazi Zubiaurre 9,87 marka pertsonala eta Lurdes Intxausti 8.50 marka, Euskadiko errekor berria, 55etik 59 urtera, pista estalian.

Igandean, 3.000 metroko proban, Jon Naldaizen 4. postua lortu zuen, 8.56,90eko marka pertsonal handiarekin, estatuko minimotik gertu, 8.55.00eko 18 urtez azpikoan, baina ziur Valentzian egongo dela martxoan. Urko Etxebestek sekulako lasterketa baita ere, 9.08.34 Espainiako txapelketara aukera haundiekin joateko, betiko 16 urtez azpiko bigarren markarik onenarekin Euskadin. Ethan Cabanillas 17. 9.45.77rekin, Beñat Iturrioz 18. 9.45.98rekin bere debutean eta Haitz Urrestarazu 21. 10.06.28rekin. Unai Mendizabalen karrera ona, azkenean 9.a zena eta 2.02.62 marka pertsonala pista estalian. Altuera-jauzian, Ander Svensson 5., 1,65ekin. 200 metro lauetan, Eneko Rodríguez 13. postuan zegoen 23.54an, Unax Auzmendi 23an 25.05rekin, Damian Bucurici 25ean 25.37rekin debutean, Ibai Garmendia 28an 25.99rekin marka pertsonala, Axier Olano 32.ean 26.76rekin eta Markel Pérez 35. 29.48rekin debutean.

200 metro lauetan emakumeetan, Leire Tobar 11. zen eta 27.09.

Estatu Batuetan denboraldi honetan pista estalian Ane Torres ordiziarra hasi zen pisu-jaurtiketa egiten (4 kg) Lake Charlesen, larunbatean, Luisiana estatuan, eta 12,59 metro hasteko onak dira.

Idiazabalgo herri-krosean, bigarren postuan Eneko Oliveira kadeteen lasterketan (gizonezkoak) eta Elene Etxeberria (emakumezkoak).

Adinekoentzako herri-proban, maila handiko lasterketa batean, atleta urdinek izandako jardun ona nabarmendu behar da: Garikoitz Bravo lazkaotarra izan zen onena elastiko urdinarekin debuta egin zuenean 24. (34,29), 29. Samuel Vega (34,46), 50. Asier Auzmendi (36,44), 69. Iker Iztueta (37,43); Izaro Rubio emakumeen 4.a zen eta lehen beteranoa 39,17rekin eta Ayoub Hssine 111.a zen 39,33rekin.

Ordiziako Bolitas Anaietatik Imanol Oiarbide 52.a zen 36.50ekin, Gorka Argaiz 82.a 38.05ekin, Alberto Aranburu 86.a 38.14rekin, Mitxel Cuadrado 109. 39.26rekin eta Mikel Mendizbal 124. 40.17rekin. Nabarmentzekoa da Maite Arraiza emakume lazkaotarraren bigarren postua: 37,49.

Sevillako maratoi-erdian, Alexander Oiarbide ordiziarrak 7. km-an utzi zuen lasterketa, Akilesko orpoan eragozpen txikiak sumatzen baitzituen, gehiagora ez joateko eta etorkizuneko lasterketetan pentsatuz.

Pista estaliko Euskadiko txapelketa absolutua eta Uliako Gimnastika Krosa

Asteburu honetan, pista estaliko Euskadiko txapelketa absolutua izango dugu larunbatean eta igandean Donostiako belodromoan. Urdinak ere izango dira, baita Donostiako Gross auzoko Uliako Gimnastikaren nazioarteko krosean ere. Han, eskola-atletak eta federatuak egongo dira. Igandean, Nafarroako neguko jaurtiketa luzeen txapelketa, Dorleta Oiarbide ordiziarra mailuz. Donostiako Uliako Ginnastikaz gain, lasterketa herrikoietan, haurren minbiziaren aurkako lasterketa, Iruñeko ausartenen lasterketa eta Berastegiko Negu Trail mendi lasterketa ere izango dira.