top of page

Iraia Mendia, brontzea 23 urtez azpikoen estatuko krosean

Egilea: Pululu Itzulpenaa: Auritz Mendizabal

Iraia Mendia atleta lazkaotarrak esan dezake domina guztiak dituela Espainiako txapelketetan. Orain Bilbao Atletismoko taldean, hirugarren postua eta brontzezko domina lortu du Espainiako Kros Txapelketan, 23 urtez azpikoen kategorian, Bizkaiko Baltsako zirkuituan.

Brontzezko domina honekin, Iraiak estatuko hiru koloretakoak lortu ditu; izan ere, Espainiako txapelduna izan zen 3000 m sub 20 pista estalian, Antequeran (Malaga), eta Espainiako txapeldunordea izan zen 3.000 metro oztopoetako 20 sub aire zabaleko pistan, iaz, Torrenten (Valentzia). Iraiaren hirugarren postuarekin, 23 urtez azpikoen Euskadiko selekzioak 6. postua lortu zuen selekzioen artean.

Txindoki ATko ordiziarrak ere lasterketa handia egin zuen: Samuel Vegak. Gizonezkoen 20 urtez azpikoen kategorian, 46. postuan iritsi zen eta Euskadiko 5. atleta izan zen, laugarren atletaren ondoren. Samuelek Espainiako banakako txapelketa batean debut handia egin zuen, Euskadirekin selekzioen artean 6. postua lortuta.

Idiazabalgo herri lasterketan Txindoki ATko atleten kadete kategoriako bikoiztiak nabarmendu behar dira: gizonetan Urko Etxebeste irabazten zuen eta bigarren Haitz Urrestarazu zen, eta emakumeetan Ane Iparragirrek irabazten zuen eta bigarren Ane Barandiaran zen. Lasterketa absolutuan, zazpigarren postu handia eta lehen atleta lokala Xabier Sánchez eta Asier Auzmendi 77. postuan sartu zen.

Pista estaliko kluben Euskadiko Kopan, Donostiako belodromoan, Real Sociedad Euskadiko txapelduna zen gizonezkoetan, eta 2. postua lortu zuen pisu-jaurtiketan (7.260 kg). Odei Lópezek (14,02 m); Atlético de San Sebastián txapeldunorde zen emakumezkoetan, eta Ane Torres izan zen lehena pisu-jaurtiketan (4 kg) 13.69 metrorekin, Nora Tobar altuera jauzian 2. 1.70 metroko saltoarekin eta Paula de Juan 4. 4x200 erreleboan.

Guadixeko ibilaldi atletikoko Granadako sari nagusian (aldi berean, Andaluziako ibilbideko txapelketa zen), Tolosa CFko Hodei Caballero ordiziarraren 20 km-ko debut handia nabarmendu behar da. 7. zen kategoria absolutuan, eta 3. sub23 kategorian 1:35:14 denbora handiarekin.

Pista estaliko 23 urtez azpikoen Espainiako Txapelketa, Antequeran (Malaga)

Asteburu honetako hitzordurik garrantzitsuena Malagako Antequerako pista estalian izango da. Han izango da Espainiako 23 urtez azpikoen txapelketa.

Txindokiko zeraindarra den atleta egongo da, Irenia Apaolaza, 200 metroko lasterketan. Proba hori parte-hartzaileen 6. markarik onenarekin iritsiko da aurten, 24.98. Helburua finalera iristea da, podiumean edo gertu egotea, eta, bide batez, marka hobetzea 24.89 metroko pista estalian Halaber, Iraia Mendia Bilboko Atletismoko lazkaotarra 3.000 metroko proban izango da. Proba horretan, 9.21.47 markarekin parte hartuko du, eta Espainiako txapeldun izan nahi du, iaz bezala, pista horretan bertan, 20 urtez azpikoen kategorian. Zalantzarik gabe, ez da erraza izango.

Hemen hurbilago dugu larunbat arratsaldean, Donostiako belodromoan, parte-hartze libreko proba-jardunaldi berria, atleta urdinak parte hartzen dutela. Iruñean, larunbatean, jaurtiketa luzeen parte-hartze libreko probak egingo dira Larrabideko pistan, Zizur Nagusiko pista estalian, parte-hartze libreko probetan, Durangon, eta neguko jaurtiketa luzeen Bizkaiko txapelketa. Pista estaliko Master Euskadiko Txapelketa, igandean, Donostiako belodromoan.

Herri lasterketetan, igandean, Donostiako Uliako Gimnastikaren nazioarteko krosa izango dugu, Euskadiko 10 km-ko ibilbideko txapelketa, Urnietako Urnieta trail, Berastegiko Negu trail, Bizkaiko Zamudioko lasterketa herrikoia eta Nafarroako Zarrakazteluko Larrate trail txapelketa.