top of page

Iraia Mendia 20 urtez azpikoen Europako txapelduna Espainiako selekzioarekin

Egilea: Pululu Itzulpena: Auritz Mendizabal

Arrakasta handia izan zuen Txindoki Jaso Autowag Atko atleta lazkaotarrak nazioarteko atleta gisa estreinatu zenean, 20 urtez azpikoen Espainiako selekzioarekin, igandean Turingo Piamonte italiarrean jokatu zen Europako Kros Txapelketan.

Iraiak aparteko lasterketa egin zuen bi itzuli eman behar izan zizkioten zirkuitu oso gogor batean. Horietako bakoitzean, 300 metroko aldapa gogor bat igo behar izan zuen, jaitsiera zail eta arriskutsuarekin. Iraiak argi eta garbi jakin zuen proba irakurtzen, eta ez zen beste atleta batzuek bezala atera, eta bigarren mailan geratu zen. Lehen itzulian 19. postu oso on batean pasa zen, baina hortik aurrera atzetik aurrera egin eta azkenean 9. postu izugarri batean helmugaratu zen. Ze debuta naziorteko mailan! Klubean sekula izan den lorkuntza handiena da hau nazioarteko mailan, Dorleta Armendarizek Kolonbian jubenil mailan mailu-jaurtiketan lortu zuenaren postu bera.

Iraia Espainiako selekzioko sei atleten helmugako bigarrena zen. Europako txapeldun handiak bakarrik irabazi zion, María Forerok, eta Iraiaren atzetik, 11. postuan, Antia Castro atleta galiziarra sartu zen. Hiru atleta horiek izan ziren selekzioen sailkapenerako puntuatzen zutenak, eta horrela Iraia Europako txapeldun izan zen Espainiako selekzioaren.

Txindoki krosa

Ordiziako Oiangu parkean, hemen hurbilago, krosa egiteko leku ezin hobean eta ia euririk gabe, Txindoki krosaren zazpigarren edizioa egin zen. Bertan, 300 atleta inguru izan ziren federatuen eta eskolartekoen artean, eta goiz polita izan zen krosean, kanpotar asko oraindik ere txundituta gelditzen den leku batean.

Txindoki ATko atleten artean, federatuen kategorietan: 16 urtez azpiko nesken artean, Ane Iparragirreren garaipena; bigarrena, Ane Barandiaran; 7. Saioa Zubiarrain eta 8. Malen Artza; taldekako lehenak. 16 urtez azpikoen mutilen kategorian: Urko Etxebeste garaile, Haitz Urrestarazu 2., 5. Jon Eskisabel, 11. Martin Mayora, 13. Liam Cabanillas eta 24. Xabat Beaskoetxea; taldeka lehenak. 18 urtez azpikoen mutilen kategorian: 2. Jon Naldaiz, 5. Samuel Vega, 6. Ethan Cabanillas, 8. Alex Lizarralde eta 9. Eneko Oliveira; Ayoub Hssinek lasterketa utzi zuen, eta taldeka lehenak hauek ere. 20 urtez azpikoen mutilen kategorian, 3. Jon Etxeberria Iztueta; gizonezkoen lasterketa absolutuan, 4. Xabier Sánchez.

Eskola-kategorietan, nesken alebinen kategorian: Aiora Sarasolaren (Lazkaoko San Benito) garaipena, 7. Zegamako Aitxuriko Maia Perez, 13. Itoitz Odriozola (Ataungo JM Barandiaran) eta 16. Aiora Urteaga (Beasaingo Andramendi); Txindoki AT izan zen taldeen irabazlea. Alebin mutiletan, Haitz Lasaren garaipena (Legorretako Ugaro), 4. San Benitoko Julen Lekuona, Ordiziako Jakintzako Oier Agirre 10. eta 11. Ugaroko Martxel Zunzunegi, Txindoki AT gailenduz taldeka. Nesken infantil mailan, 7. Nora Gómez Jakintzakoa, 11. Irene Basarte Jakintzakoa, 13. Elene Balbas Jakintzakoa eta 14. Maren Higuero Andramendikoa; Txindoki AT bigarren taldeka. Mutil infantiletan: 10. Ordiziako Oiangurengo Iker Azkarraga, 14. San Benitoko Hegoi Cid, 20. San Benitoko Beñat Otegi eta 25. San Benitoko Ibai Odriozola, Txindoki AT hirugarrenak izanik.

Benjamin nesketan, Aiora Alberdiren garaipena Idiazabalgo Aita Iparragirreren eskutik, 2. Aita Iparragirreko Ane Garmendia eta 3. San Benitoko Sara Telleria. Benjamin mutiletan garaipena lortu zuen Ormaiztegiko San Andresko Enaitz Okarizek, Ugaroko Oinatz Lazkanoiturburu 2. eta 3. Aita Iparragirreko Ekhi Barandiaranek.

Hodei Caballero, Espainiako 5. Ciezan (Murtzia)

Ordiziako Tolosa CF taldeko Hodei Caballerok igande honetan parte hartzen zuen neguko martxako ibilbideko Espainiako txapelketan. Espainiako 5. izan zen 20 urtez azpikoen kategorian, Murtziako Cieza herrira parte-hartzaileen seigarren markarik onenarekin joan zela kontuan hartuta, oso ondo. Hodeik 22:19ko erlojupekoa egin zuen, marka pertsonala duen 21:51 inguruan.

Pista estalia

Donostiako belodromoko pista estaliko parte-hartze libreko probetako lehen egunean eman ziren emaitzak hauek izan ziren: Joanes Arresek, 16 urtez azpikoetan, 60 metro lauetan egiten zuen debuta 8.01ekin, eta 5.10 metro luze egiten zuen jauzi, marka pertsonala. Beñat Mujikak, 16 urtez azpikoak, 4.68 jauzi egiten zuen luzeran, eta 60 metroko hesietan egiten zuen debuta, 11.82rekin. Amaia Santamariak, 16 urtez azpikoak, 60 metro lauko debuta egiten zuen 8.92rekin eta 4.35 metro luze egiten zuen jauzi. 16 urtetik beherako emakumeen pertikarekin jauzi eginez, Elorri Garcíak 2.30 marka pertsonala eta klubeko pista estaliko 16 urtetik beheitiko errekorra hautsi zuen eta Maddi Mendizabalek 2.20 marka pertsonala pista estalian. 1500 metroan, 18 urtez azpikoa den Unai Mendizabal 4.11.02 marka pertsonala eta 20 urtez azpikoa den Unax García 4.17.78 marka pertsonala.

Herri-lasterketetan, Xabier Sánchez 10. izan zen Altsasuko herri-lasterketan abenduaren 8an, eta Zarauzko lasterketa mistoan, abenduaren 4an, 157.a iritsi zen, Irati Unanuerekin batera.

Asteburua

Asteburu honetan, larunbatean, Durangoko parte-hartze libreko probak izango ditugu egutegi federatuan, eta igandean, berriz, Arrateko (Eibar) kros federatuaren Gipuzkoako txapelketa, Donostiako pista estaliko parte-hartze libreko probetako bigarren jardunaldia, Gasteizko maratoi-erdia atleta federatuentzako Euskadiko maratoi-erdiko txapelketa dena, Iurretako proba 10 km-ko lasterketa, Iruñako krossa, Venta de Bañoseko nazioarteko krosa eta Cerro de Buena (Getafe) ibilbideko martxa lasterketa.

Herri lasterketetan, larunbatean, Zizurkilgo Gau krosa Zizurkilen, Super Amara Gabonetako krosa Irunen, Martzillako Gabonetako krosa Nafarroan, Mendabiako Gabonetako lasterketa Nafarroan eta Argalarioko kilometro erdi bertikala Barakaldon; igandean Itziar López de Uralde krosa Algortan, Santxibiri lasterketa Elorrion, lau zubien klasika Basaurin, Klavillo krosa Aibar-Oibarren (Nafarroa) eta course du Bont de L’an Baionan (Iparralde).