top of page

Espainiako azpitxapelekta eta nazioarteko txapelketarako txartela Danel Perezentzat

Egilea: Pululu Itzulpen: Auritz Mendizabal

Pista estaliko denboraldi-amaiera bikaina Txindokiko Jaso Autowag ATko atleta ordiziarrarentzat.

Danel Pérez, joan den larunbatean, Sabadellen jokatutako Espainiako txapelketan, pista estaliko 20 urtez behekoen altuera-jauziko Espainiako txapeldunorde izendatu zuten. Ordiziako atleta parte-hartzaileen 4. markarik onenarekin iritsi zen txapelketa honetara, 2.01eko bere marka pertsonalarekin. Oso maila altuko lehiaketa batean, Danel gorantz joan zen lehiaketa aurrera zihoan heinean, 1.89 lehenengoan, 1.92ra bigarrenean (garrantzitsua da hutsik gabe pasatzea dominak lortzeko) 1.95 eta 1.98 altueretan lehenengoan, 2.00 bigarrenean (honekin ez zegoen dominarik oraindik), 2.02an listoia jarri eta bere marka izango zena lehenengoan pasa podiuma ziurtatuz eta 2.04 bigarrenean pasa eta zilarra berea zen iada; 2.06an 3 saiakeretan bota eta gero txapeldun izango zen Raul Martinek gaindituko zuen eta ondoren honek 2.12ko jauzi hoberena egingo zuen; hurrengo egunean jauzi hirukoitza irabaziko zuen aragoitarra, dudarik gabe txapelketako izarra bilakatuz.

Hau da Danel Pérezentzako Espainiako txapelketa bateko bigarren domina, joan den udan Torrenten (Valentzia) aire zabalean kategorian lortutako urrezko dominaren ondoren. 2.04 marka horrekin, Danelek, 18 urterekin, pista estaliko klubaren errekor absolutua kendu zion Aingeru Martinez de Rituertori, 1988tik baitzeukan, 2.03 eta 21 urterekin, eta aire libreko markak, berriz, 2.05 eutsi zion urte hartatik aurrera. Ea aurten Danelek botatzen duen!

Astearteko goizean Danelek sari nagusia jaso zuen, 20 urtez azpikoen Espainiako selekzioarekin hautatua izan ondoren. Frantziako, Espainiako, Italiako eta Alemaniako selekzioen arteko nazioarteko topaketa izango da larunbatean Lievin herrian, eta amaiera bikaina emango dio pista estaliko denboraldiari nazioarteko debutarekin. Zorionak, Danel!

Sabadelleko Espainiako txapelketa berean, Aimar Alustiza Legorretako pisu-jaurtitzaileak ez zuen izan bere egunik onena, pena izugarria. Aimarrek (parte-hartzaileen hirugarren markarik onenarekin iritsi zen, 15.28an) bi jaurtiketa huts egin zituen, eta hirugarrenean 12.36ra baino ez zen iritsi. Azkenik, Espainiako 13. izatea lortu zuen; orain aire librea prestatu eta berriro erakutsi behar zenbat balio duen.

Euskadiko errekorra, estatuko gutxienekoa eta 16 urtez azpikoen Gipuzkoako txapelketan 8 domina

Pista estaliko 16 urtez beherakoen Gipuzkoako txapelketa berezia atleta urdinek Donostiako belodromoan jokatu zutena.

Segurako Ane Iparragirre atletaren eskutik heldu zen eguneko hoberena zalantzarik gabe. 600 metroko bigarren lasterketan Gipuzkoako txapelduna izan zen, eta, gainera, 1.34.20an lasterka ibili ondoren, Euskadiko errekorra lortu zuen. Marka hori, gainera, Espainiako urteko markarik onena da, eta Espainiako betiko seigarren markarik onena. Zoragarria da, proba berean Gipuzkoako 2.a Ane Barandiaran lehiakide izan baitzen 1:39 eginez.

Zegamako Maddi Mendizabal atleta 2.95eko pertikaz egindako jauziarekin Gipuzkoako txapelduna zen. Espainiako 16 urtez beherakoen Ourenseko txapelketan parte hartzeko gutxieneko marka da, baita klubeko errekor absolutua ere, eta 15 urte besterik ez ditu.

Maddi bera altuera-jauziko txapeldunordea zen, eta pista estaliko bere marka pertsonala 1.40rekin berdindu zuen. Intza Arrondok belodromoan debuta egin zuen eta 3000 metroko Gipuzkoako txapelduna zen 11:00.42rekin. Amaia Santamariak hirugarren egin zuen brontzea lortuz 60 metro hesietan 10.18 marka pertsonalarekin, 5. luzeran 4.68 marka pertsonala eginda eta 60 metro lauetan 8.69 marka pertsonala lortu zuen. Elene Galparsoro 3. eta brontzea 60 metro lauetan 8.36 eginda eta 4. 300 metrotako bere debutean 43.84rekin; froga berean Ainhoa Albisuk 44.62rekin marka pertsonala eta 6. egin zuen eta Abieyuwa Ehimwonzee-k 47.64 egin zuen; 60 metro lauetan Maren Basartek 9.37, Iraia Mendiak 9.48 eta Patricia Cioerik 9.95.

Gizonezkoen kategorian, hirugarren eta 600 metroko brontzezko domina Liam Cabanillasentzat, 1:33.52rekin. Joanes Arrese 4. zen 60 metro lauetan, 7.80rekin marka pertsonala berdinduz; Beñat Mujika 6. zen 300 metroko lasterketan 41.45ekin, eta 6.a zen Joanes luzera-jauzian 5.02rekin, Beñat Mujika 7. 4.91rekin eta 3000 metrotan Martin Mayora 8. 10:27.45 marka pertsonala.

18 urtez azpikoetan Uxue Artola atletak 3 kg-koa 11.72ra jaurtitzen zuen parte hartze libreko frogan.

Euskadiko Trail Txapelketa handia

Euskadiko Trail Txapelketan, igandean, Zumarragan, atleta urdinek egindako emanaldi ona. Lehen seietan izan ziren guztiak. 20 urtez azpikoen kategorian, 4. Samuel Vega eta 6. Ayoub Hssine; 18 urtez azpikoen kategorian, Euskadiko txapelduna Ethan Cabanillas eta 4. Haitz Urrestarazu; Euskadiko 16 urtez azpikoen kategorian, Jon Eskisabel Euskadiko txapelduna, azpitxapeldun Liam Cabanillas eta 4. Xabat Beaskoetxea, Euskadiko txapeldunak taldeka.

Lilaton ezagunean Ordiziako atleta onenak 18. postuan Ane Urteaga, 27. postuan Araitz Goikoetxea eta 78. postuan Idoia Mujika, 5.000 parte-hartzailetik gora.

Asteburua

Asteburu honetan, Danel Pérezek larunbateko altuera-jauzian Lievinen (Frantzia) 20 urtez azpikoen Espainiako selekzioarekin duen nazioarteko hitzorduaz gain, Frantzia, Espainia, Italia eta Alemaniako selekzioen arteko partidan, Espainiako 18 urtez beherakoen txapelketa ere izango da. Pista estaliko txapelketa horretan, Eneko Rodríguez lesioagatik azken orduko baja izango da eta horrela 4 atleta egongo dira. Lau atletak larunbatean arituko dira 20:00etatik aurrera, Zuhatz Sukia eta Aratz Zendon pisu-jaurtiketan (6 kg). Parte-hartzaileen bigarren eta hirugarren marka onenak dituzte 16:62an eta 16:58an, eta ea eguna duten eta baten bat edo biak podiumean sartzen diren. Ondoren, Urko Etxebesteren txanda izango da 3000 metroko final zuzenean 13. markarik onenarekin. Eta gero Jon Naldaiz arituko da 1.500eko lasterketan 9. markarik onenarekin igandeko finalera sartzeko.

Lasterketetan, larunbatean, Laredoko 10 km izango dira, Kantabriako herrian, Espainiako estatuko 10 km-ko lasterketarik onenetakoa. Larunbatean, halaber, Anttine trail lasterketa izango da Asteasun, eta Sarrigurenen (Nafarroa) beraiengatik korri egiten dugu lasterketa. Igandean, EHUren Donostiako udaberriko lasterketa, Gipuzkoako txapelketa, 10 km-koa, Mahasti trail Zarautzen, herri krossa Etxebarrin eta Mungiako lau haizeta trail Bizkaian, Lesakako Mendi lasterketa (Nafarroa) eta Alegi Dulantzikoa (Araba).