top of page

Atleta urdinak Donostian, Valentzian, Iruñean, Getxon eta Sevillan

Egilea: Pululu Itzulpena: Auritz Mendizabal

Asteburu honetan, atleta urdinak hainbat fronte atletikotan eta era guztietako lehiaketetan egongo dira, kirol-erregeari dagokionez behintzat normaltasuna berreskuratzen ari den seinale.

Pista estaliko lehiaketak, aire zabaleko pistako jaurtiketak, denboraldiko lehen krosa Euskadin eta ibilbideko atletismo-ibilaldia izango dira. Denetik izango dugu.

Kronologikoki, larunbatean 16:00etatik aurrera lehian arituko diren lehenak seigarren parte-hartze libreko egunean izena emanda dauden 17 atletak izango dira pista estalia hasi zenetik eta aurtengo hirugarren egunean, gutxienekoak lortzeko probak edo Donostiako belodromoan parte-hartze libreko probak egiten hasi zirenetik. Urdinen klubeko 16 urtetik beherako atletak lehiatu ahal izateko (17 kiroletatik 8), Gipuzkoako hiriburuak Coviden eragina duen eremu gorritik atera behar du.

16:50ean, Valentziako Luis Puig belodromoan, Nora Tobar ataundarraren txanda izango da. Pista estaliko 23 urtez behekoen Espainiako txapelketako altuera-jauziaren finalean izango da, denboraldi honetako Espainiako lehen txapelketan. Espainiako txapelketa batean onena itxaron behar dugu beti, bere lehiaketa fetixea baita. Izan ere, 14 aldiz parte hartu du eta 12 aldiz lortu du podiumera igotzea. Gogoratu Nora dela Espainiako txapelduna: Sevillan, aire zabaleko pistan, iragan irailaren 27an 1.71ko jauziarekin.

Igandean, 10:00etan, Iruñeko Larrabide estadioan, neguko jaurtiketa luzeen Euskadiko eta Nafarroako txapelketa jokatuko da. Emakumezkoen mailua jaurtitzeko proban (4 kg), Dorleta Armendariz eta Dorleta Oiarbide Atlético San Sebastianeko ordiziako bi atletak izango dira, Euskadiko lehen bi postuetarako lehiatzaile nagusiak.

Igandean, 10:30etik aurrera, Fadurako kirol-gunean (Getxo, Bizkaia), “Espainiako Kros Txapelketarako hautaproba” krosaren txanda izango da. Euskal Herriko Kros Federazioak horrela izendatu du, denboraldi honetan Euskadin egingo den kros bakarra. Izenak dioen bezala, Espainiako Kros Txapelketara (Getafe) joateko euskal selekzioa aukeratzeko izango da. Txindoki Jaso Autowag AT-tik sei atleta hauek hartuko dute parte lehiaketan: Kategoria absolutuan eta gizonezkoetan, Eneko Agirrezabal kroseko Euskadiko txapelduna; kategoria absolutuan eta emakumezkoetan, Uxue Ibáñez, Ana Samaniego eta Irati Zubizarreta; 23 urtez azpikoen kategorian, Alex Iraola; eta, 20 urtez azpikoen kategorian, Jon Etxeberria Iztueta lazkaotarra.

Igandean, halaber, 10:40tik aurrera, Alamillo parkeko zirkuituan, Sevillako Cartuja estadioaren ondoan, Tolosa CFko Hodei Caballero atleta ordiziarraren txanda izango da. Hodeiek 10 kilometroko ibilbideko 20 urtez azpikoen Espainiako txapelketa jokatuko du, bere lehen txapelketa izango delarik kategoria horretan.

Azkenik, igande honetan, Altsasun, Nafarroako Kros Txapelketa jokatuko da. Txapelketa horretan, Nafarroako atleta federatuek bakarrik parte har dezakete eta, aurretik, herri-kros bat egingo da txapelketan parte hartzen duten zirkuitu berean.

Atleta urdin batzuk izena eman dute, baina ia seguru beste probintzia batzuetako atletei korrika egiten ez diete utziko.

Emaitzak

Donostiako belodromoan egindako pista estaliaren gutxienekoak kontrolatzeko bosgarren jardunaldian, Gipuzkoako txapelketa absolutuaren bigarren jardunaldiko probek osatu zuten, baina Eusko Jaurlaritzak ez zuen utzi izen horrekin lehiatzen.

Onena, zalantzarik gabe, emakumezkoen kategorian 200 metro irabazi baitzituen, Irenia Apaolaza izan zen: finalerdiak 25.51n egiten baitzituen, eta finala 25.27 marka pertsonal berrirekin irabazi zuen; finalean seigarren Ane Ormazabal izan zen 27.40rekin, eta finalerdietan 26.48 egin zuen; 22. postuan Garazi Etxeberria, 29.15ekin. 800 metroko lasterketan, Iraia Mendiak 5. egin zuen 2.18.35ekin, marka pertsonala bi segundutan hobetuz. 800 metroetan, 9. postu handia eta marka pertsonal berria Unai Mendizabalentzat 2.03.48rekin. 3000 metroko proban, Alex Iraolaren debut oso ona pistako atletismo federatuan 9.17.47ko krono onarekin 17. postuan, eta Jon Etxeberria Iztuetak ere marka pertsonala egin zuen pista estalian 48. eginez 9.54.91rekin. 200 metroko gizonezkoetan, 17. Unax Auzmendi 24.92rekin eta 18. Jon Etxeberria 24.93rekin.

Pista estaliko klub absolutuen Espainiako txapelketan, Bartzelonan, Donostiako Atlético San Sebastiángo Nerea Galparsoro ordiziarrak 5. potua lortu zuen 60 metro lauetan, 7.88 eginda. Azken sailkapenean taldeak postu bera lortu zuen.

Anoetako miniestadioan Donostian egindako jaurtiketa luzeen parte-hartze libreko probetan, emakumeen mailu-jaurtiketan parte hartzen zuten (4 kg) Dorleta Armendarizek 51.60rekin eta Dorleta Oiarbidek 46.27rekin.