top of page

Aimar Alustiza, pisu jaurtiketako 18 urtez beherakoen Espainiako hirugarrena

Egileaa: Pulului Itzulpena: Auritz Mendizabal

Jerez de la Fronteran (Cadiz) egindako 18 urtez beherakoen Espainiako txapelketan parte hartu zuten bost atleta urdinen portaera ona. Pisu-jaurtiketako proban (5 kg) Espainia osoko 13 atletak hartu zuten parte; horietatik hiru baino ez ziren talde berekoak: Txindoki ATko Aimar Alustiza, Aratz Cendon eta Zuhatz Sukia. Arrakasta handia izanhasi aurretik mutil hauek lortutakoa. Hori gutxi ez eta, bere debuteko denboraldian eta Esapiniako lehen parte-hartzean (pasa den astean zuen egina gutxienekoa) Aimar Alustiza legorretarrak brontzea irabazi zuen 15.79 metro botata. Zazpigarren geratu zen Aratz Cendon 14.63rekin eta 10. Zuhatz Sukia ataundarra 14.43 metrorekin. 3.000 metroko laisterketan Jon Naldaizen lasterketa handia 8.52.76ko marka pertsonal handiarekin 11. postua lortuz eta 100 metrotan Eneko Rodriguez beasaindarrak 11.42 egin eta estatuko 23. postua lortu zuen bere debutean.

Iruñeko 23 urtez behekoen Nafarroako txapelketan, Leire Tobar ataundarrak parte hartzen zuen txapelketatik kanpo, 100 metroko hesietan, eta 15.32 eginez marka pertsonala eta klubaren marka nagusi berri lortu zuen.

Jose Antonio Meatzearen VI. edizioaren arrakasta - Ordizia Sari Nagusia

Hasteko arratsalde bero batek eta, ondoren, haizete handi samarrak ez ziren oztopo izan Euskadin egiten den atletismo-txapelketarik onenak arrakasta izan zezan lehen aldiz nazioarteko kategoria estreinatuz.

Meeting-a pausoz pauso hazten ari da eta 350 atletak baino gehiagok parte hartzen zuten. Hego Afrikako Corina Horn abiadura-lasterkaria izarra eta meeting-aren irabazlea izan zen. 100 metroko lasterketa irabazi zuen finalean 11.19ko markarekin, baina finalerdietan denboraldiko bere marka lortu zuen eta munduko txapelketan parte hartzeko gutxienekoa (11.15) 11.07rekin.

Gizonezkoen kategorian, meetingaren azken garaipena Kantabriako Torrelavegako Mohamed Attaoui atletak irabazi zuen 800 metroko lasterketa 1.46.94ko marka handiarekin bereganatuz. Marka horrek 1115 IAAF puntu eman zizkion, eta 750 euro eman zizkioten guztira; 400, probaren errekorragatik; 200, garaipenagatik, eta 150, Bizi Herria sariagatik.

Emakumezkoen kategorian, finalean 100 metroko lasterketan, Itsaso Madariaga Realeko donostiar atleta 4.a zen, 11.97ko erlojuarekin; horrek esan nahi du Espainiako errekor berria duela 16 urtez azpikoen kategorian.

12 segundotik beherako emakumea 100 metroetan Nerea Galparsoro 11.90 (+6.3), Uxue López 12.37 (+6.1) eta Itsaso Estala 12.57 (+3.3) urdinek ere parte hartzen zuten. 400 metroko lasterketan, Barbara Camblor asturiarrak 54,38rekin irabazi zuen, eta Irenia Apaolaza urdinak 56.70. 800 metroko lasterketan, Sahily Diago atleta kubatarrak irabazi zuen 2.03.33an. 1.500 metroetan, “Beasain Saria” Judith Otazua bizkaitarrak irabazi zuen meetingaren errekorrarekin; izan ere, 4.18.09an 600 euro irabazi zituen, 400 errekorragatik eta 200 euro garaipenagatik. Proba horretan, Txindoki ATko Iraia Mendiko lazkaotarrak 4.31.57 marka pertsonala egin zuen. Pertikaz jauzi eginda, haizeak eragotzi egin zuen Malen Ruiz de Azua arrasatearrak bere mailarik onenean jauzi egitea, eta 4.25rekin irabazi zituen. Proba horretan, Txindoki AT taldeko atletek lehiaketa handia egin zuten, Sara Garcíak 2.80 jauzi egin zituen klubeko errekor absolutu berrian, Maddi Mendizabalek 2.60 marka atera zuen 16 urtez azpikoen klubean eta Elorri Garcíak 2,40 marka atera zuen. Meetingetik kanpoko probetan, jauzi hirukoitza Maria Vicente fitxa gipuzkoarra zuen atleta katalanak irabazi zuen 13.56rekin. Proba horretan parte hartzeko balio du, aste honetako Espainiako txapelketa absolutuetan, eta 4x100 metroko txandan, Real Sociedad sub 16 taldeko emakumek irabazi dute, 48,42 kategoriako errekorrarekin, Itsaso Madariagak, Uxue Apalategi, Anari Madariaga eta Kima Nuñezek osatutako taldeak.

Gizonezkoen kategorian, 100 metroko lasterketan, garaipena Gambiako Tijan Keita atletarentzat zen 10.43rekin. Meetingaren edizio guztietako marka onena izan zen, eta finalaurrekoan, berriz, 10.25ekoa. Meetingaren edizio guztietako hoberena izango zen, baina gehiegizko haizeak baliogabetu zuen. 400 metroko lasterketan, Asier Fernández Realeko atletak 47,41rekin garaipena lortu zuen. Proba honetan, Alex Iraola Txindokiko atletak 54,52. 800 metroko lasterketan, Zegamako Unai Mendizabal atletak 1.58.48. Sergio Jiménez madrildarrak 3.46.24 irabazi zuen “Beasain Saria” izeneko 1.500 metroak, eta hirugarren izan zen Yassine Ouhdadi atleta kataluniarra, 1.500 metroko txapeldun paralinpikoa Tokion, T13 ikusmen-urrituen kategorian Europako errekorra hautsi zuen, 3.49.18rekin. Mario Priego atleta madrildarraren 5.000 metroko lasterketan, 14.10.52rekin, eta Iker Arotzena hondarribiarraren garaipena luzera-jauzian, beti ere haize indartsuak markatutako lehiaketa handi batean. Egindako erregistro onak baliogabetzen zituen, eta onenak izan ziren 7.95 (+3.3) meeting ez-baliagarriaren edizio guztietako marka onenak. Danel Pérez ordiziarrak 6.67 (+2.7) jauzi egiten zuen.

Laburbilduz, marka handiko meeting handi bat, munduko minimo bat, meetingaren hiru errekor, Europako errekorra, Espainiako errekorra eta Gipuzkoako errekorra.

Espainiako txapelketa absolutua Nerjan (Malaga)

Asteburu honetan, ostiraletik igandera, aire zabaleko pistako Espainiako txapelketa absolutua egingo da Nerjan (Malaga), eta 4 atleta urdinek parte hartuko dute. Pisu-jaurtiketan (4 kg), Ane Torres egongo da, 13.99ko marka hoberenarekin. 200 metroko lasterketan Irenia Apaolaza egongo da, 24.88ko krono onenarekin, eta Irenia ere 4x400 metroko errelebuan egongo da, Donostiako Atletiko taldea klub filialeko atleta dela, eta talde horretako Nora Tobar egongo da altuera jauzian.

Donostian, larunbatean, 16 urtez azpikoen kategoriako Euskadiko txapelketa jokatuko da. Txapelketa horretan dozena bat atleta urdin egongo dira eta igandean, Basaurin, parte-hartze libreko probak egongo dira, bertan ere izango direlarik klubeko atletak.

Herri-lasterketetan, ostiralean, Irimora Igoera izango da Urretxun. Larunbatean, Igeldo igoera izango da Donostian, Zaldibiko mendi lasterketa Zaldibian, Amarune mendi lasterketa Berrizen (Bizkaia), Cruz Virgen del Campo lasterketa Castejonen (Nafarroa) eta ertaina (21 km) eta Sanferminetako galtzerdiak (10 km) Iruñean. Igandean, Irungo San Martzialerako igoera, Andoaingo kross mixtoa Andoainen, Roberto Ruiz memoriala Murgian (Araba), Doneztebe herri Krossa Donezteben (Nafarroa) eta Triku Trail lasterketa Etxarri Aranatzen (Nafarroa).